Campagnes

  Home   Files   Weekendongevallen   Campagnes   Artikels   e-mail  
 

BIVV
Het Belgisch Instituut Voor Verkeersveiligheid, opgericht op 6 oktober 1986, voert campagnes om mensen veiliger door het verkeer te loodsen. Hun strategie berust op twee peilers: Het positieve benadrukken en herhalen. Om de boodschap kracht bij te zetten wordt gebruik gemaakt van humor, positieve- en sociale beïnvloeding.
De campagnes gaan steeds samen met een verhoogd politietoezicht en vervolging. Sensibilisatie heeft namelijk geen nut zonder afhandeling.
De campagnes leggen in grote mate nadruk op de aanpak van primaire factoren. Huidige campagnes zijn die rond alcohol, snelheid, GSM gebruik, … Daarnaast worden er ook campagnes gevoerd die speciaal gericht zijn op risicogroepen zoals jongeren, kinderen, voetgangers,fietsers.

Hiernaast zie je de affiche van een gekende campagne van het BIVV die gericht is op het verminderen van snelheid. Met deze campagne wil het BIVV op het gevoelsmatige aspect van de jongens inspelen. Uit cijfers blijkt dat het meestal jongens zijn die te hard rijden en met deze campagnes wil men duidelijk maken dat meisjes of vrouwen het niet 'stoer' vinden dat jongens te snel rijden en dus zeker niet met zulke jongens willen meerijden of omgaan.

 
Het grootste succes in de geschiedenis van het BIVV is de BOB campagne. Deze campagne is oorspronkelijk gestart als een eindejaarscampagne om het alcoholgebruik tijdens deze periode in te perken. De BOB-campagne is erin geslaagd het rijden onder invloed sociaal onaanvaard te maken en het derhalve sterk te verminderen. 'Bob' is de uitgaander die verstandig alle alcohol aan de kant laat en de taak heeft chauffeur te spelen voor zijn vrienden en mede-uitgaanders. BOB is uitgegroeid tot een populair maatschappelijk fenomeen. Na vijf jaar ononderbroken successen is het effect van BOB aan het stagneren. BOB zit in mainstream en dat kan leiden tot nonchalance en desinteresse.  
 
  RYD
Het belangrijkste doel van de Responsible Young Drivers is het aantal ongevallen bij jongeren te verminderen door hen aan te zetten tot een verantwoord rijgedrag, door en voor de jongeren. Jongeren een positieve waarde aanreiken in plaats van hen te bekritiseren of hen dingen te verbieden. De oplossing voor de vele dodelijke verkeersongevallen ligt bij de jongeren zelf: een verantwoord gedrag achter het stuur. In hun methode benadrukken de RYD de noodzaak om het gedrag diepgaand te veranderen. De kracht van de RYD schuilt in haar unieke verbintenis van "jongeren die onverantwoord gedrag achter het stuur" afwijzen, hetgeen hen geloofwaardig maakt bij het jonge publiek. Geen moraliserende of repressieve aanpak, geen "ouderlijk bemoederende" toon, geen
  houdingen die de jongeren op de vlucht jagen. Jongeren tussen 17 en 29 jaar hebben immers de neiging te rebelleren tegen iedere vorm van autoriteit. Zij zullen eerder een eigen, originele houding willen aannemen dan te berusten in de ideeën van hun ouders. Via concrete acties werken de RYD aan hun doelstelling om het aantal jonge slachtoffers bij verkeersongevallen zo veel mogelijk te verminderen. Om dit doel te bereiken, trachten de RYD in te spelen op het verantwoordelijkheidsbesef van de jonge bestuurders. De meest gekende acties van de RYD zijn: de "Young Drivers Assistance", de "Nacht Zonder Ongeval", de Responsible Young Drivers Tour, campagne in de media.

 

WODCA (WeekendOngevallen Door Controle Aanpakken) WODCA is niet echt een campagne zoals die van het BIVV of de RYD. Toch is het ook een campagne, maar deze is wel door de politie ingericht en is repressief.
De actie is in mei 1994 ontstaan in de provincie Antwerpen, onder impuls van gouverneur Camille Paulus. Zij heeft tot doel de vele weekendongevallen, dikwijls met jonge slachtoffers, een halt toe te roepen. En dit zowel door intensieve en gecoördineerde controles als door sensibiliserende en verkeerseducatieve initiatieven.
Mede door WODCA is het aantal nachtelijke weekendongevallen in de provincie Antwerpen tussen 1993 en 1999 met 43 % gedaald.
WODCA steunt op drie pijlers:
1. snelheids-, alcohol- en drugscontroles
2. sensibilisering
3. verkeersopvoeding